20 Ağustos 2011 Cumartesi

Emre Caner-Kaplumbağa Terbiyecisi



Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu ve Osman Hamdi Bey'i mutlaka duymuşsunuzdur. Bu kitaba biyografik roman demek yanlış olmaz sanırım. Gerçekten okumaya değer ve etkileyici bir hayatı var Osman Hamdi Bey'in. Bu topraklarda çok önemli işleri başarıp, ilklere imza atmış biri. Emre Caner akıcı bir dille anlatmış, bir solukta okudum ama yayınlamak için vakit bulamadım bir türlü :(

Osman Hamdi, İstanbul Arkeoloji Müzesini ve Sanayi-i Nefise Mekteb-i'ni ( bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi) kurdu. 29 yıl Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü görevini üstlendi. Ilk Arkeolojik kazıyı Osman Hamdi Bey ve ekibi gerçekleştirdi. Sayda Kral Mezarlığında İskender Lahitini keşfetti. Öyle bir dönemde neler başarmış ne zorluklarla uğraşmış, okurken çok gurur duydum. 1883 yılında yürürlükte olan Asar-ı Atika Nizamnamesi'ni yeniden düzenleterek, arkeolojik kazılar sonucu bulunan eserlerin yurt dışına kaçırılmasını yasaklamıştır.

Bu kitap sayesinde tarihte izler bırakmış farklı kişileri de tanıdım. Mimar Alexandre Valluary, Ressam Şeker Ahmet Paşa, Ressam Jean-Leon Gerome.
Alexandre Vallury, Sanayi-i Nefise Mektebinde Mimarlık bölümünde öğretmenlik yapmanın yanı sıra önemli eserlere imza atmış. İstanbul Arkeoloji Müzesini, Galata'da bulunan Osmanlı Bankasını, eski Haydarpaşa Lisesi günümüzde Marmara Üniversitesi'nin Tıp ve Hukuk Fakültelerinin bulunduğu bina, Düyun-u Umumiye binası günümüzdeki Istanbul Lisesi ve Pera Palas Oteli eserlerinin bir kısmı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder